Kiteutrustning

Kitesurfing är kanske inte den billigaste idrotten om du börjar från noll och vill ha en helt ny utrustning. Men som tur är finns det några alternativ för dig som vill prova på eller börjar med lite mindre budget.

Har du tur kanske du har en nära vän, släkting eller annan bekant som kan tänka sig att låna ut utrustning till att börja med. Det kanske inte är det klokaste att köpa en fullvärdig ny utrustning innan du vet om Kitesurfing verkligen är din grej.

Låna via Kiteskolorna

När du beslutat att du vill prova på Kitesurfing och då t.ex vänder dig till en kiteskola får du i näst intill alla fall räkna med att i priset ingår en låne-utrustning av Kites i rätt storlekar, sele och bräda. Oftast ingår även våtdräkt och passande tillbehör.

Vad behöver du

Börja gärna med det du har närmast kroppen. En egen våtdräkt så att du slipper låna en är enbart plus. Välj våtdräkt i rätt storlek och tjocklek för säsongen du ska kita på. Även våtskor kan vara bra om det är kallt eller för att slippa få ont om du råkar trampa på vassare stenar. Tänk bara på att desto tjockare våtskor du köper, desto mindre känsla ger det till dina fötter på brädan. Ska du surfa på tidig vår, sen höst eller vinter kan även handskar och huva i neopren behövas. Själva Kiteutrustningen innehåller sedan bräda, kite, bom med linor, sele (sittsele eller midjesele) och pump till kiten. Ofta som nybörjare kan du tjäna på att köpa färdiga paket som innehåller allt.

Storlek Kite

Vilken storlek ska man ha på sin kite? Storleken mäts i hur många m2 din drake är. De minsta kitesen är övningskitsen som man har på land innan man går ut i vattnet och är ca 1,5-2,5 m2. Dessa räcker dock inte för att driva dig på vattnet utan då behöver man lite större varianter. 4-9 m2 klassas som små kites och passar för den som inte väger så mycket eller är ute i starkare vindar. 11-13 m2 är de vanligaste nybörjarkitesen och klassas som medelstora kites. Allt över 13 m2 klassas sedan som stora kites och passar om du väger mycket och eller vill surfa i svagare vindar. Vilken storlek som passar bäst beror alltså framförallt på hur mycket du väger och hur mycket vinden blåser. Tar du hjälp av en surfbutik kommer de rekommendera en bra storlek passande för dig.

Nytt Begagnat

Att köpa en helt ny kiteutrustning vs en bra utrustning som har 2-5 år på nacken kan skilja på ca 50% i pris. Du får givetvis nya, uppdaterade och den absolut modernaste tekniken på nyheterna. Men å andra sidan händer inte så mycket revolutionerande på marknaden från år till år. Små saker förfinas varje år, men hittar du ett par år gammal utrustning kan du räkna med att de håller ett bra tag till. Prismässigt kan du räkna med att ett nytt nybörjarpaket som inkluderar alla delar (förutom våtdräkt) kommer att landa på mellan 15.000-25.000 kr.

Kontakta oss
Tipsa om nya Äventyr

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vill tipsa om ett smultronställe vi missat att ha med, ser att en text behöver uppdateras pga nyheter eller att du ser att vi inte har bilder från platsen och du själv har fina bilder som vi skulle kunna få använda.

Telefon: +46768063888

Medlem / Nyhetsbrev
Signa upp för Nyhetsbrev

I version 2.0 av Adventurefinder kommer du ha möjlighet att bli medlem och få tillgång till massor av roliga funktioner. Än så länge kan du signa upp för vårt nyhetsbrev för all ny spännande information och tips.

Klicka här

;