Vart, med vem och när

Kul, du är intresserad och vill prova på Kitesurfing! För att gå från tanke till handling bör du fundera och kolla upp lite saker innan du beger dig till stranden.

Det finns många både spots (kiteställen) och aktörer där ute som erbjuder nybörjarinstruktioner/kom igång paket. Det är ofta lättast att lära sig genom instruktörer från kiteskolor pga de såklart är kunniga men också att de har rätt utrustning för dig som nybörjare. 

Vem kan hjälpa dig

Att lära sig bemästra en fullskalig kite (drake) kan både vara svårt och ge dig en flygtur om du inte har full koll på vad du gör. Därför använder man oftast en mindre kite till att börja med för att lära sig bemästra den innan det är dags att ge sig ut i vattnet. Med fördel bör man alltså lära sig av en kunnig instruktör från en kiteskola alternativt en mycket erfaren kitesurfare som på ett pedagogiskt sätt kan lära dig från grunden steg för steg.

Vart kan man kitesurfa

Vart man kan surfa är olika dag för dag. En regel är att du aldrig vill surfa i "frånlandsvind" där du riskerar att dras ut från land och kan få en mycket jobbig om ens möjlig simtur tillbaka mot land eller kanske en förlorad kite som du tvingas släppa ut i vattnet. Alla spots har därför sin egna optimala vind och vindar där det inte är 100% optimalt, men ändå fungerar. Skolorna eller om du har möjlighet att få hjälp av en erfaren kitare kommer därför att välja ställe efter vinden för dagen och är oftast lite mobila.

När på året

Bästa årstiden att lära sig kitesurfa på är sommaren. Det beror framförallt på att när man lär sig kita tillbringas den mesta tiden i vattnet. Det kommer att ta ett antal timmars övande innan man ens testar på att få i fötterna i brädan och ytterligare ett antal timmar innan man kan ta sig upp på brädan och därefter så småningom hålla sig ovanför vattenytan. Däremot blåser det oftast lite mer på våren och hösten som sedermera kommer bli dina favoritårstider.

Nybörjarspots
Tips på bra nybörjarställen

Kontakta oss
Tipsa om nya Äventyr

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vill tipsa om ett smultronställe vi missat att ha med, ser att en text behöver uppdateras pga nyheter eller att du ser att vi inte har bilder från platsen och du själv har fina bilder som vi skulle kunna få använda.

Telefon: +46768063888

Medlem / Nyhetsbrev
Signa upp för Nyhetsbrev

I version 2.0 av Adventurefinder kommer du ha möjlighet att bli medlem och få tillgång till massor av roliga funktioner. Än så länge kan du signa upp för vårt nyhetsbrev för all ny spännande information och tips.

Klicka här

;