Mountainbike

Cykling över lag brukar ofta kallas för en prylsport där man kan lägga hur mycket pengar som helst för att försöka förbättra sina tider. Är man lite mer ekonomisk ser man istället till att köpa tillräckligt bra saker men träna och äta ännu bättre.

Här går vi igenom lite vad man måste ha och vad man kan ha om man vill.

Olika cyklar

Bland MTB utbudet finns det flera olika typer av cyklar som passar till de olika disciplinerna man kan cykla. Inom XC cykling som är den vanligaste formen brukar man ofta använda hardtail cyklar där man endast har stötdämpning på framgaffeln av cykeln. Det finns även XC cyklar som har full suspension (dämpning både fram och bak). Är du nybörjare och inte vill lägga alltför mycket pengar på din första cykel brukar därav en hardtail vara en bra start. Kommer du lite längre i din utveckling och vill cykla lite mer tekniska stig-banor kan det bli aktuellt med en trail cykel. Det är en passande allround cykel som fungerar utmärkt både platt, uppåt och nedåt på tekniska stigar. Vill du fokusera lite mer på nedåtåkningen av cyklingen men ändå ha en cykel du kan cykla med upp till toppen är det Enduro eller All Mountain cykel du bör ha. Vill du åka lift upp och endast åka nedåt bör du däremot rikta dig till kategorin downhill cyklar.

Vilken utrustning behöver du

En MTB cykel är en bra start. Om du bara vill prova på kan du såklart hyra cykel. Det är däremot ofta ganska dyrt att hyra MTB i längden och det behövs inte många ggr innan du tjänat ihop kostnaden för en instegs MTB istället. Spd pedaler så att du kan använda MTB skor på. MTB skor - Du kan såklart cykla på platta pedaler med vanliga skor men om du ska cykla mer än några få ggr rekommenderar vi att så snart som möjligt börja lära dig använda MTB skor istället. Det kan vara läskigt att "sitta fast" i början, men du lär dig snabbt och efter bara någon gång kommer det kännas naturligt och du kommer att ha många fördelar både i uppförsbackar och i tekniska delar av att "sitta fast". Ett tips kan vara att i början skruva upp hur hårt skorna sitter fast i pedalen så att det blir lättare att ta sig ur för att längre fram när du känner dig tryggare skruva åt det lite igen. Hållare för vattenflaskan och en eventuell extra löstagbar stänkskärm för bakdäcket kan också vara bra att ha.

Kroppen

Hjälm är egentligen enda som borde vara ett krav för MTB cyklister. Titta gärna efter hjälmar med Mips hjälmsystem som är ledande i världen (och dessutom en Svensk produkt). Klädsel är såklart valfri, men att använda cykelbyxor med stoppning för att skona dig mot sadeln kan vara att rekommendera. Cykeltröja för att smidigt kunna få med dig lite extra saker på ryggen. MTB handskar för att minska risken att halka på styret om du blir svettig samt minska risken för skapsår om du ramlar. Cykelglasögon rekommenderas då det inte finns mycket värre än att få en insekt i ögonen mitt under cykelturen. De skyddar även mot fartvinden och solljus. Tänk dock på att det kan vara bra att inte ha för mörkt glas då det ofta är ganska mörkt inne i skogarna. Det finns även knäskydd/armbågsskydd/ryggskydd om man vill känna sig ännu säkrare, men det är oftast de som åker snabbt nedåt i downhill form som använder dem. Sist men inte minst kan ett pulsband och pulsklocka kul att använda sig av för den som vill. Det är inget behov, men det kan vara kul att se och jämföra sina rundor och det är även ett perfekt träningsredskap för den mer seriöse träningscyklisten.

Kontakta oss
Tipsa om nya Äventyr

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vill tipsa om ett smultronställe vi missat att ha med, ser att en text behöver uppdateras pga nyheter eller att du ser att vi inte har bilder från platsen och du själv har fina bilder som vi skulle kunna få använda.

Telefon: +46768063888

Medlem / Nyhetsbrev
Signa upp för Nyhetsbrev

I version 2.0 av Adventurefinder kommer du ha möjlighet att bli medlem och få tillgång till massor av roliga funktioner. Än så länge kan du signa upp för vårt nyhetsbrev för all ny spännande information och tips.

Klicka här

;