Vart kan/får man cykla MTB?

Mountainbike cykling är en form av intensiv intervallträning med mycket tekniska moment där man lär sig att ta sig över/förbi hindren smidigare för varje runda. Ibland känns det häpnadsväckande hur mycket en MTB kan klara av med dig ovanpå.

Vilka stigar kan/får man cykla

Tack vare allemansrätten har vi lov att vandra eller cykla på alla stigar och vägar som du kan hitta i naturen (som då inte bryter mot allemansrätten). Undantag kan däremot göras i naturreservat och nationalparker där särskilda föreskrifter kan sättas upp. Då kan det vara helt eller delvis förbjudet att cykla i reservatet och man får endast lov att cykla på vägar eller någon utvald speciell MTB led. Elljusspår är en annan slinga som kommuner ofta väljer att förbjuda cyklister på. Så håll utkik där du tänkt cykla om någon speciell restriktion kan gälla där eller om det är fritt fram att cykla. Kom bara ihåg etiketten att alltid visa hänsyn till vandrare, hästar och andra cyklister genom att vid möte sakta ned och hålla avstånd. *Alla ställen vi rekommenderar på adventurefinder.se är uttalade MTB leder.

Olika typer MTB begrepp

När du tittar på MTB och dess stigar kan du komma att stöta på några olika benämningar t.ex XC, Singletrack, Enduro, All Mountain eller Downhill. En kort redogörelse för vad det grovt innebär kommer här. XC - Cross country är den vanligaste formen av MTB där du cyklar på stigar blandat med ev grusvägar och det är ganska enkelt tekniskt (i förhållande till andra svårare kategorier). XC är även en vanlig tävlingsform i MTB. Singletrack menar att det är en stig du framförallt cyklar på. Med Enduro och all mountain menas att du cyklar uppför t.ex ett berg och sedan på en stig även nedåt (enduro är även en tävlingsform). Downhill är sedan disciplinen där du åker lift upp och enbart fokuserar på vägen ned. Även Downhill kan man tävla i. Beroende på vilken disciplin du vill cykla kan olika typer av MTB:s behövas.

Svårighetsgrad MTB Stigar

Stigarna på en MTB bana kan ibland betecknas med olika svårighetsgrader. Det finns inget samlingssätt som till 100% framställer en gemensam svårighetgradering världen över. Men oftast brukar man använda samma system som för alpin skidåkning. Grön = Lätt och barn/nybörjar-vänlig. Leden går oftast på grusväg eller stig utan stenar/rötter. Blå = Lite svårare och kanske längre än grön, men fortfarande ganska enkel och passar bra för nybörjare. Rötter och stenar kan förekomma. Röd - Nu börjar svårighetsgraden öka och dessa leder kan innehålla lite svårare hinder både uppbyggda eller naturliga längs vägen. Även branta och svåra backar både uppåt och nedåt kan förekomma. Du bör ha cyklat MTB ett antal ggr innan du testar en röd led. Svart - Svåraste nivån där det ofta förekommer hinder som kräver stor skicklighet och kunskap i hur du ska ta dig fram. Ofta innefattar en svart led olika hopp eller större avsatser som gör att heldämpade cyklar passar bäst tillsammans med mycket duktiga cyklister.

Nybörjarställen
Tips på bra nybörjarställen

Kontakta oss
Tipsa om nya Äventyr

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vill tipsa om ett smultronställe vi missat att ha med, ser att en text behöver uppdateras pga nyheter eller att du ser att vi inte har bilder från platsen och du själv har fina bilder som vi skulle kunna få använda.

Telefon: +46768063888

Medlem / Nyhetsbrev
Signa upp för Nyhetsbrev

I version 2.0 av Adventurefinder kommer du ha möjlighet att bli medlem och få tillgång till massor av roliga funktioner. Än så länge kan du signa upp för vårt nyhetsbrev för all ny spännande information och tips.

Klicka här

;